
28 Şubat 1932
Sevgili Dr. Rychner,
Goethe hakkındaki sorularınızın yanıtlarını aşağıda sıralıyorum:[1]
1. Yaklaşık 15 yaşımdayken beni Faust’la tanıştıran kişi annem oldu.
2. Goethe, Faust nedeniyle benim için çok önemlidir.
3. Şair olarak belki Hölderlin diyebilirim.
4. Çevremde Faust’a epey ilgi var. Cep kitapçığı olarak her zaman yanında taşıyan bir dağıtımcıyla tanışmıştım.
5. Günümüzde gençler tarihsel olan şeylere mesafeli duruyor. Goethe onların gözünde 19. yüzyılın kuşku uyandıran ideallerine fazla yakın ve dolayısıyla onlar için çok fazla anlam ifade etmiyor.
6. Kitlelerle ilgili olan her şey bana itici geliyor. Popüler hale gelen her şey sıradanlaşıyor. Kitlelere Goethe eserleri sunmazdım, yemek kitapları kâfi.
7. Birkaç şiiri dışında benim için canlılığını koruyan tek eseri Faust’tur. Faust her zaman bir çalışma konusu; ama rahatlamak için İngiliz romanlarını tercih ediyorum. Faust dışındaki her şey onun gölgesinde kalıyor ama yine de Goethe’nin şiirlerinde ölümsüz olan ışıltılara rastlamak mümkün.
Goethe’nin eserlerinden alınabilecek “keyif” fazla patriyarkal, geçmişte kalmış. Goethe’de değer verdiğim şey “keyif” değil; fazla engin, fazla heyecan verici, fazla derin. Ruhun dünya tarihinin bataklığının karşı kıyısına uzanan bir köprüsü var ve Faust bu köprüdeki en son sütun. Bu köprü Gılgamış Destanıyla kurulmaya başladı. Sonra I Ching, Upanişadlar, Tao-te-Ching ve Heraklitos geldi. Köprü Aziz John’un İncili, Aziz Paul’ün Mektupları, Meister Eckhart ve Dante’yle kurulmaya devam etti. Faust üzerine ne kadar düşünürsek düşünelim yetmez. İkinci kısmının birçok gizemi hâlâ çözülmedi. Faust bu dünyanın dışındandır ve bu nedenle sizi yolculuğa çıkarır; hem geçmiş hem gelecek hakkındadır ve bu nedenle içinde olduğumuz anın en canlı ifadesidir. Benim için Goethe demek, Faust demektir.
En iyi dileklerimle,
C. G. Jung
Mektuplar, I. Cilt, sayfa 88
Çeviren: Tufan Göbekçin
[1] Goethe’nin ölümünün yüzüncü yıldönümünde Jung’a iletilen sorular şunlardır: “1. Onu kimin aracılığıyla tanıdınız? 2. Hangi eserlerinden etkilendiniz? 3. Sizin için daha fazla anlam ifade eden başka şairler var mı? 4. Mesleki ve sosyal çevrenizde Goethe’ye ilgi duyan insanlar var mı? 5. Gençlerin dikkatini Goethe’ye yöneltmeye çalışıyor musunuz ve ne gibi sonuçlarla karşılaşıyorsunuz? 6. Elinizde olsaydı Goethe’nin hangi eserlerini kitlelere dağıtırdınız? 7. Uzun bir tatilde yanınıza hangi kitabı alırdınız?” Jung’un bu sorulara verdiği yanıtlar 22 Mart 1932’de Kolnische Zeitung’da yayımlanmıştır.