Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Agora Kitaplığı’nın kurucusu ve editörü Osman Akınhay.

Agora Kitaplığı ne zaman, kimler tarafından kuruldu?

Agora Kitaplığı’nı 2003’te, artık aramızda bulunmayan tiyatro oyuncusu Recep Yener’le birlikte kurduk. Kuruluşundan itibaren editörlüğünü ben üstlendim. Recep 2012’de şahsi sebeplerle ortaklıktan ayrıldı. O tarihten 2017’ye kadar tek başıma yürüttüm; İngiltere’ye geldikten sonra da Eylem’le birlikte yürütüyoruz.

Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir boşluk, eksiklik gördünüz ki Agora Kitaplığı’nı kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?

Agora Kitaplığı’nı kurmaya yayın aleminde bir ‘eksik’ ya da ‘boşluk’ saptayıp onu doldurmak amacıyla karar vermiş değilim. 2000’de Everest Yayınları’nın kurucu editörüydüm. Üç yıl sonra Everest büyüyüp de popüler yazarlar kapımızı çalmaya başlayınca patronajla aramda bir mesafe oluşmaya başladı. Nitekim 2003 yaz başında bir röportajda söylediklerimden ve aleyhime bir iki gazete köşe yazısı yazılmasından sonra Everest’ten atılınca/ayrılınca, kitap işiyle iştigal eden çoğu kişinin gönlünde yattığı gibi kendi yayınevimi kurmaya karar verdim, ama maddi gücüm yetmiyordu. Everest sayfasının kapanışından sonra iki ay içinde Recep Yener ve eşi Hayat’ın sağladıkları kaynakla yeni yayınevimizi kurduk ve yayına başladık. Şu ana değin, yani on sekiz yıl boyunca Agora Kitaplığı, yan markası Aura Kitapları ve şimdi Halil Gökhan’la yürüttüğümüz yeni bir marka olan Asude Kitaplar etiketleriyle 700’e yakın kitap yayınladık.

İlk çıkışımızda yayıncılığa ‘soldan bir çentik’ atma hedefim vardı. Uzunca bir süre bunu sürdürmeye çalıştım. Hatta Agora Kitaplığı bünyesinde bir kitap-edebiyat-siyaset dergisi olan “Mesele”yi çıkardım yedi yıl boyunca. Fakat tam arzu ettiğim gibi gelişmedi bu yolculuk. Promosyon rekabeti ve benzeri etkenlerden dolayı edebiyattan biraz çekildik. Uzun süre siyaset-inceleme kitaplarına ağırlık verdik. Bizim açımızdan başka bir sürpriz oldu, güzel de oldu; sinema kitaplarında öne fırladık. Biraz tiyatro, fotoğraf, arada yine siyaset, bir tutam edebiyat. Derken, biyografi kitapları için bir seri hazırladık. Şimdi ağırlıkla bu yönde devam ettiriyoruz yayıncılığımızı.

Osman Akınhay ve Eylem Asrav

Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Başlıca zorluk, mali. Kur yükselişlerinin süreklilik kazanmasıyla yeni kitap yayınlamaktan korkar oldu birçok yayıncı. Kitapların büyük kısmını 2,000 basamıyorsun, çünkü satılmıyor. 1,000’den aşağı da basılmıyor. 1,000 adet basınca da kazanç getirmeye başlaması 850-900’den sonra oluyor. Tümünün eksiğini gediğini birkaç çoksatar kitapla telafi etmeye gayret ediyorsun. Aşırı seçmeci olmak da bir yere kadar çare oluyor. Tatsız bir tablo sonuçta, ama zaten bizim ülkemizde ve yayın dünyamızda zorlukların, tatsızlıkların çok olmadığı bir dönem var mı ki? Olumsuz etkenlere rağmen büyük bir gayretle bu geçici dönemi de aşacağımıza eminim.

Yayınevinize dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?

Yalnızca bizim yayınevimize değil, herhangi bir yayınevine yeni dosya göndermek isteyen tüm yazar ve yazar adaylarının sanırım ilk gözetmeleri gereken nokta, eserlerini (kendi bakış açılarıyla) tamamlamış olmaları. Yani, yetenek ve kapasitelerini sonuna kadar zorlamaları. Nasılsa (dosyaları yayınlanmaya değer bulunursa) yayın sürecinde editör gözü devreye girecektir. Bize de gelen tüm dosyaları önce Eylem değerlendiriyor, daha sonra birlikte nihai kararı alıyoruz. İyi olan bir dosyanın olabilecek en iyi eser şekline dönüşmesi için yazarla etkileşim halinde kapsamlı ve uzun bir ortak çalışma sürecimiz oluyor.

Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?

Agora Kitaplığı olarak ağırlıkla ve öncelikle sinema ve tiyatro. Sonra, biyografi. Vazgeçemeyeceğim kitaplar olursa da siyaset ve edebiyat. Aura Kitapları olarak psikoloji, düşünce, yoga kitapları. Halil Gökhan’ın yöneticiliğinde yeni kurduğumuz Asude Kitapları olarak da yine Agora gibi edebiyattan her alana, geniş bir yelpazede yayın yapmayı öngörüyoruz.