Varlık Dergisi’nin 15 Mart 1957 tarihli 450. sayısının son sayfasında yer alan “OKUYUCULARIMIZLA BAŞBAŞA” başlıklı bölümde okuyuculardan gelen sorular, yorumlar, eleştiriler ve derginin bunlara cevapları var.

Mehmet Vehbi GÜRSES sormuş: “Şahsi kütüphaneniz yok olursa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olacak? diye bir anket açacağınızı söylemiştiniz, bir hayli önce. Mayk Hammerlerle yalnız çıplak kadın vücudu teşhir ederek genç dimağları zehirleyen roman ve dergilerin piyasayı doldurduğu şu günlerde böyle bir soruşturmayı faydalı bulmuyor musunuz?”

Cevapta imza yok ama muhtemelen Yaşar Nabi Nayır da şöyle cevap vermiş: “O anket sorusunu yazar arkadaşlarımızdan bir kısmına dağıtmıştık. Tek birinden bile cevap alamadık. O zaman bu soruya cevap vermenin güçlüğünü düşünerek vazgeçmek zorunda kaldık.”

Sorunun güçlüğü ortada ama 64 yıl sonra Parşömen olarak biz tekrar sormak istiyoruz: “Şahsi kütüphaneniz yok olsa ilk satın alacağınız on kitap hangileri olurdu?”

Gökçe Bilgin

Böyle bir soruyu yanıtlamak sahiden de çok zor. Bu zorluk şuradan geliyor: on tane kitap ismi hatırlamak. On büyük bir sayı değil mi? On tane kitap. Sadece bir tanesini okuyunca kendini bir şey sanıp dünyanın sırrına ulaştığını söylemeyen ama söylemeye yatkın benden on tane kitap ismi istediniz ve bu önerilerimi okuyacak birileri ve belki birisi de gidip bu on kitaptan bir tanesini alıp okuyacak. Bir başkası da bunları zaten okumuştuk başka bir şey yok mu yahu, diyecektir belki de. En iyisi hiç uzatmadan kitaplığımdaki on tane kitabın ismini yazayım hemen.

1. Ananis Nin – Henry ve June

2. Marguerite Duras – Bay Andesmas’ın İkindisi

3. Monique Truong – Dilimdeki Acı

4. Susan Sontag – Başkalarının Acısına Bakmak

5. Virginia Woolf – Üç Gine

6. Marguerite Yourcenar – Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı

7. Toni Morrison – Sula

8. Duygu Asena – Kadının Adı Yok

9. Șebnem İșiguzel – Ağaçtaki Kız

10. Nermin Yıldırım – Unutma Dersleri