Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, The Poet House’un kurucusu İsmail Sertaç Yılmaz.

The Poet House ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
The Poet House yayım hayatına Mart 2019’da İstanbul’da başladı, ancak 2018 yılında Toronto’da ortaya çıktı. Benim tarafımdan kuruldu. Gerçi bir small press için “kuruldu” demek de tuhaf geliyor çünkü bu sözcük bir yerleşiklik duygusu veriyor, oysa bir small press’in buna düşmesi tehlikelidir. “Ortaya çıktı” desem daha doğru.
Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki The Poet House’u kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?
Yayımcılık dünyasının katı ve seri üretime dayanan maddeci anlayışından bir şair ve bir okur olarak her zaman rahatsızlık duydum. Yaratıcı ve bağımsız kalmanıza izin vermezler. Örneğin bir kitap çıktığında “her kitapçıda” ibaresini harika bir şeymiş gibi okura ve yazara sunarlar. Artık bir eserin nitelikli olduğu için mi her kitapçıda olduğunu ayırt edemez olduk, hatta yeni bir eser her kitapçıda değilse okur, eserin niteliğinden kuşku duyabiliyor.
Sistemin bu sıkıntısı içerisinde dergilere şiirlerimi göndermeye ve yayımlamaya devam ederken Toronto’ya gittim. Gördüm ki değirmenlere karşı kafaları hiç durmayan, merdivenleri birer ikişer inmekten ve çıkmaktan yorulmayan pek çok yaratıcı sanatçı var. Böylece Toronto’ya gelmeden önce gözümün önünde kendilerine bir delik bulamayan tavşanların hepsi The Poet House’da kendine bir oda buldu. İşte The Poet House’un ilk ışığı o an yandı.
Politikam özgürlük ve yabancılara kapı açmak.
Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Bu yolun başka türlü bir yolcusu olduğunuzda iş biraz değişiyor, ben de bu yolda Rimbaud yolculuğu yapıyorum.
Yayınevinize dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?
The Poet House şiir, öykü, çizim, fotoğraf ya da tuhaf/deneysel her işe açıktır. Dileyenler The Poet House instagram hesabı ya da thepoetnow@gmail.com üzerinden bana ulaşabilirler. The Poet House klasik bir yayıncılık sergilemiyor. Dolayısıyla dosyalarını göndermeden evvel yazarların, şairlerin ve sanatçıların neyin nasıl ve niçin yapıldığını görmeleri için bastığım eserlerden edinmelerini öneririm.
Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?
En yakın tarihte Suat Kemal Angı’nın haikularını yayımlayacağım, yine ben resimledim. Kendisi hem değerli bir yazar ve çevirmen hem de sıkı bir editör. The Poet House hem köklü hem de genç şairlere ve yazarlara açık, biliyorsun yakın zamanda Haydar Ergülen ve Semih Gümüş’ü yayımladım. Yayım serüvenimin çizgisi yeniye ve alternatife açık olmaya devam ediyor. Yakın zamanda yayımlayacağım benim için heyecan verici bir iş daha var, İngilizce bir öykü resimliyorum, hem Türkiye’deki hem Brooklyn’deki okurlarla buluşacak.