Arkadaş Anılarında Orhan Kemal
Büyük yazar Orhan Kemal’i bir başka büyük yazar Muzaffer Buyrukçu anlatıyor.
Anı/günlük türünde özgün ve tadına doyulmaz bir üslup yaratan Buyrukçu, Orhan Kemal’le uzun yıllar süren dostluklarını görkemli bir anlatıya dönüştürüyor.
İki usta yazar, ölümsüz bir dostluk, ölümsüz anılar…
Arkadaş Anılarında Orhan Kemal’den bir alıntı:
Orhan Kemal’le benim sokak tutkum büyüktü. Yaşadıklarının bilincindeki kişiler olarak bizleri bütün bir ömür evlere, işyerlerine, kahvelere, meyhanelere, sinemalara götüren sokak önemliydi. (…) Bir sergiydi, bir panayırdı, bir hayat defilesiydi, yerleşim birimlerinin soluk alıp verdikleri ciğerleriydi; sanatçılara sonsuzca yiyecek üreten bir tarlaydı. Çoklarımızı demeyeceğim, yüzde yüzümüzü sarsan durumlar, hayatımızın dengeli düzenli gidişini ansızın saptıran, bozan, yüreklerimizi karanlıklarla, aydınlıklarla dolduran rastlantılar… yücelten ve alçaltan tanıklıklar, sokakların ürünüydü.
Hayallerin En Uzun ve En Hızlı Atları
Cemal Süreya’nın “Edebiyatımızın Mareşali” olarak nitelediği, öyküleri, romanları ve bir dönemin yazın ortamını anlatan günlükleriyle yazınımızın en önemli yazarlarından biri kabul edilen Muzaffer Buyrukçu ölümünden uzun yıllar sonra yayımlanmamış bir uzun öyküsüyle geri dönüyor.
Akrabalarını görmeye giden karısını otogardan yolcu eden Haydar’ın rastlantılar, anımsamalar, çağrışımlar ve düşlerle örülü, cinselliğin sarmalı içinde doludizgin yol alan şaşırtıcı öyküsü.
Bir ayağı gündelik hayatın gerçekliğinde, bir ayağı hayallerin sonsuzluğunda, düşlerle yüklü bir anlatım.
Bir solukta okunan bir kitap…
Muzaffer Buyrukçu bir başka edebiyat kuşağının, has edebiyatçılar kuşağının adamıdır. Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Sait Faik yürüyüşlüdür. Ün, para, pul karşılığını beklemeden yazma anaforuna atmıştır kendini. Hiçbir gazetede, hiçbir dergide tam sayfa fotoğrafı yayınlanmamıştır ilan ve reklam faslından. Kitapları hakkında kibrit kutusu, sigara paketi boyutlu bir haber yayınlandığında mutlu olmuştur. Kitaplarının önünde durmadığı için bütün kitapları rüştünü kanıtlamıştır; yollarını hiçbir zaman şaşırmamışlardır.
Muzaffer’in insanlığında ve yazarlığında hile katkısı yoktur.
Özdemir İnce, Hürriyet, 5 Şubat 2006