Nitelikli yayıncılık yapma uğraşında olan yayınevlerini daha yakından tanımak için başlattığımız dizimizde konuğumuz, Monokl Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Volkan Çelebi.
Monokl ne zaman, kimler tarafından kuruldu?
Monokl 2007 yılında avangard bir edebiyat-felsefe dergisi olarak yayımlandı. Yayınevi ise 2010 yılında derginin uzantısı olarak kuruldu. Bugüne kadar Monokl Filozoflarla İstanbul’da projesi kapsamında 10’un üzerinde uluslararası etkinliğe imza attı. Yayınevinin amacı ve hayali Türkçe düşünce ve edebiyat hayatına özgün yapıtlar kazandırmak. 2019’a kadar yayınevi 50’nin üzerinde felsefe kitabı 70’in üzerinde de edebiyat yapıtı yayımladı.
Hulki Aktunç’un “yeni” yazarlara sorduğu gibi soralım: Yayıncılık dünyasında nasıl bir eksiklik gördünüz ki Monokl yayınevini kurmaya karar verdiniz? Bununla bağlantılı olarak, yayınevi politikanızı nasıl tanımlarsınız?
Monokl bir felsefe yayınevi olarak kuruldu. Özellikle her daldan öğrenciler tarafından felsefeye büyük bir ilgi ve açlık duyulurken, çağdaş filozofların eserleri sistematik olarak çevriliyor değildi. İlk eksiklik buydu. İkinci olarak da felsefenin bir praksis olarak yaşatılması noktasında bir cansızlık vardı. Yayınevini kuruluş politikasını da felsefe bakımından sadece bir çeviri faaliyeti ile sınırlamayıp, özgün yapıtlar üretme yolundaki bir ortaklık, bir dostluk olarak görebiliriz. Edebiyat da bu başlangıç politikasını kökünden besleyen bir devam, bir özgünlük ufku oldu bizim için.
Piyasa koşullarının çetin olduğunu biliyoruz. Karşılaştığınız başlıca zorluklar neler? Bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Dağıtım zorlukların en büyüğü. Piyasanın en büyüklerinin çok büyük oldukları ve rekabet ortamı oluşmasına bile engel oldukları herkesin malumu, dolayısıyla keskin bir rekabet yokluğu var. Yayıncılık sektöründeki firmaların maddi mertebeleri arasında uçurumlar var… Ama piyasanın çarkları dışında gelişen durumlar hala var, bir yazarı bu çarklar dışında keşfetmek, özel bir yayıncılık hassasiyeti ile özgün kitaplar basmak hala mümkün. Biz de bu mümkünün içinde deviniyoruz.
Yayınevinize dosya göndermek isteyen yazarların bilmesi gerekenler nelerdir?
Öncelikle merhaba’larını ve güzel Türkçe’lerini eksik etmesinler. Selamsız sabahsız dosyaları okumuyoruz; yazım kuralları daha ilk mailden ihlal edilmişse o dosyaları da başından eliyoruz. Onun dışında bu dönem bize gelen her dosyanın mutlaka okunduğunu söyleyebilirim. Yerli edebiyat dosyaları basacağımızı duyurmamızla birlikte yüzlerce dosya geldi. Özellikle ciddi manada yetenekli kadın yazar dosyasının gelmiş olması bizleri ayrıca sevindirdi. Edebiyatta bir kadın devrimi yaşanıyor.
Genellikle 3 ayda, bazen 6 aya kadar uzayabilen bir aralık, dosyalara olumlu ya da olumsuz dönüş yapıyoruz. editor@monokl.net adresine öykü ve roman dosyalarını kabul ediyoruz. Çok nadiren olsa da şiir de basıyoruz.
Önümüzdeki dönemde yayımlamayı düşündüğünüz kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?
Yerli edebiyat bakımından 2019-2020 Monokl için ciddi bir sıçrama yılı olacak. En azından 7-8 ilk yazar dosyası yayımlayacağımızı söyleyebilirim. Yerli edebiyata ek olarak felsefe tarafında güzel gelişmeler olmaya devam edecek. Yabancı edebiyat eserleri bakımından ise özellikle Knausgaard’ı, Ta Nehisi Coates’u, Antunes’i ve Philip Roth’u anabilirim. Ayrıca Ted Chiang ile birlikte bir bilimkurgu sürprizimiz daha olacak.
Monokl ne demektir acaba?